GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞME WHATSAPP TALEP OLUŞTUR

Sıkça Sorulan Sorular

Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında verilen Yetki Belgelerindeki ücret artışı 2023 yılı için % kaç uygulanmaktadır?

 

Vergi Usul Kanununun 298’ici maddesine göre Yetki Belgelerinin 2022 yılı fiyatlarında % 122,93 olarak uygulanmaktadır.

 

 

K1 Yetki Belgesi 2023 yılı için geçerli belge ücreti ne kadar?

 

K1 Belge fiyatı 44.264.00 tl olarak uygulanmaktadır.

 

 

K1 Yetki Belgesi almak için gerçek ve tüzel kişilerde ne kadar tonaj şartı aranmaktadır?

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği Madde 14/ 8; (8) K türü yetki belgeleri için başvuranlardan: a) K1 yetki belgesi için başvuran; 1) Gerçek kişilerin en az, 1 birim taşıt ve 25 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları, 2) Tüzel kişilerin en az, 2 birim taşıt ve 50 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları, şarttır.

 

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında Yetki belgesi olmadan faaliyette bulunan kişilere ne kadar cezai işlem uygulanır?

 

4925 sayılı Kanunun 26 ncı Maddesinin; (a) bendinin; İlk cümlesindeki ceza miktarı: (5 inci maddeye göre yetki belgesi almadan veya yetki belgesi aldığı halde yetki belgesi kapsamına uygun olmayan faaliyette bulunanlara) (aynı kabahat için 48 saat geçmeden ikinci ceza verilmez.) 7.200,00 tl idari para cezası uygulanmaktadır.

 

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan faaliyet gösteren işletmecilere ne kadar cezai işlem uygulanır?

 

4925 sayılı Kanunun 26 ncı Maddesinin; k) bendindeki ceza miktarı: (5 inci maddesine göre mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan faaliyet gösteren işletmecilere) 3.584,00 tl idari para cezası uygulanmaktadır.

 

 

Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü kapsamında düzenlenen Yetki Belgesi başvuru evraklarına nereden ulaşabilirim?

 

https://uhdgm.uab.gov.tr/ web adresinden üst menüden Kurumsal / Hizmet Standartları sekmesinden Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Hizmet Standartları tablosundan ilgili Yetki Belgesi başvuru evrakları kontrol edilebilir.
Ayrıca aynı web adresinden Mevzuat-Yönetmelikler- Karayolu Yönetmelikleri-Karayolu Taşıma Yönetmeliğinden kontrol edilebilir.

 

 

Şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz yolcu taşımacılığı yapan yetki belgesine sahip firmalarla ilgili ( Bilet, Bagaj vb) şikayetleri nasıl yapabiliriz?

 

Otobüs Firma şikayetlerini yazılı olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğüne yazılı olarak yapılması esastır. Şikayet Dilekçesinde kişinin isim, soy isim, tc kimlik numarası adres, ıslak imzası, ücret iade isin ayrıca Banka ve iban numarasının bildirilmesi şarttır.
Adres: Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü
Hakkı Turayliç Cad. No:5 06338 Emek / Çankaya / ANKARA

Yazılı şikayet yapamayanlar için https://www.uab.gov.tr/ veya https://uhdgm.uab.gov.tr/ den bilgi edinme linkinden E devlet girişi yapılarak talep ve şikayetlerini iletebilirler.

 

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında uygulana cezalar nereye yatırılıyor?

 

Maliye veya Vergi Dairesine veya bu kurumların anlaşmalı bankalarına cezalar yatırılabilir.

 

 

E Devlet üzerinden adımıza kayıtlı Yetki Belgesi çıktısını nasıl alabiliriz?

 

E Devlet üzerinden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı hizmet standartları içinde Yetki Belgesi İşlemleri altında; Yetki Belgesi Sorgulama ( Gerçek ve Tüzel) olarak barkotlu belge oluşturulup çıktısı alınabilir.

 

 

Muafiyetli olarak SRC belgesi nasıl alabilirim, kimler başvuru yapabilir?

 

25.02.2003 tarihinden önce B sınıfı ehliyete sahip olanlar;
SRC2-4,
C ve D sınıfı ehliyete sahip olanlar SRC 2-3,
E sınıfı ehliyete sahip olanlar SRC 1-3 belgelerini eğitimden ve sınavdan muaf olarak E devlet üzerinden Muafiyetli SRC Belgesi Başvurusu linkinden ehliyet bilgileri girişi yapılarak başvuru yapılıp tahakkuk oluşturulabilir. Başvuru işlemi yapıldıktan sonra Vakıfbank veya Halk Bankasına tc kimlik numarasıyla ödemesi yapılmalıdır.
2023 yılı her bir muafiyetli belge başvuru ücreti 93 tl dir.

 

 

2023 yılı taşıt kartı ücreti ne kadar?

 

2023 yılı taşıt kartı ücreti ne kadar?

 

 

Liman Başkanlıkları telefonlara cevap vermiyor şikayetimi nasıl iletebilirim?

 

https://www.uab.gov.tr/ web adresinden bilgi edinme linkinden E devlet girişi yapılarak talep ve şikayetlerini iletebilirler.

 

 

Kısa Mesafe Telsiz Operatör belgesi zorunlu mudur? Neden gereklidir?

 

KMT Belgesi yolcu sayısının 12 kişinin üstünde olması halinde ve Deniz Telsiz Cihazı bulunan özel teknelerde zorunludur.

 

 

ADB ve KMT Belgeleri ticari amaçla kullanılır mi? İş bulmada bir faydası var mı?

 

ADB ve KMT Belgeleri ticari amaçla kullanılan belgeler değildir. Ticari amaçlı teknelerde kullanılması durumunda yaptırımları söz konusudur.

 

 

Amatör Denizci belgesine başvuru yaptım evrakımda sorun var nasıl düzeltebilirim?

 

adb@uab.gov.tr Ad Soyad, Tc kimlik numarası ve gerekli evraklarla birlikte mail olarak gönderilebilir.

 

 

Uluslararası Yetki Belgesine sahip olan yük ve yolcu taşımacılığı yapan firmaların Ubak izin belgesi, geçiş problemleri gibi durumlarda mesai saatleri dışında durumlarını nasıl bildirebilirler?

 

gecissubesi@uab.gov.tr mail olarak bildirim sağlayabilirler.

 

 

Yabancı uyruklu bir kişiyim SRC Belgemde bloke var nasıl kaldırabilirim?

 

Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye de mevcut çalışma izninin olması gerekmektedir. Bu izinde sürücü ibaresi aranmaktadır. Bu şartları sağlayan kişilerin dilekçe, çalışma izni fotokopisi, kimlik fotokopisi, yabancı kimlik numarası, cep telefon numarasın yazılı olduğu evraklar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Eğitim ve Belgelendirme Daire Başkanlığına yazılı olarak evrak göndermesi gerekmektedir.

Adres: Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü

Hakkı Turayliç Cad. No:5 06338 Emek / Çankaya / ANKARA

 

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında büyük otobüs kullananların kaç yaşından gün almış olmaları şarttır?

 

Büyük otobüs kullananlarının (Değişik ibare:RG-14/1/2023-32073) 24 yaşından gün almış olmaları, c) 66 yaşından gün almamış olmaları, aranmaktadır.

 

 

D1, D2 ve D3 Yetki belgesi eki taşıt belgelerine kaydedilecek taşıtlardan, asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal otobüsün ilk başvuru ve faaliyet süresince kaç yaşından büyük olmaması şarttır?

 

D1, D2 ve D3 Yetki belgesi eki taşıt belgelerine kaydedilecek taşıtlardan, asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal otobüsün ilk başvuru ve faaliyet süresince (Değişik ibare:RG-14/1/2023-32073) 15 yaşından büyük olmaması şarttır.

 

 

14.01.2023 tarihinde yayınlanan resmi gazetede KTY yapılan değişikliğe istinaden C2 yetki belgesi düzenlenir mi?

 

Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yeni C2 yetki belgesi talepleri karşılanmaz.

 

 

GEÇİCİ MADDE 10- (Ek:RG-14/1/2023-32073) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen ve geçerli bulunan C2 yetki belgeleri başka bir işleme gerek kalmaksızın ve taşıt kartı ücreti ile yetki belgesi değişim ücreti alınmaksızın aynı geçerlilik tarihi esas alınarak L2 yetki belgesi ile değiştirilir mi?

 

Evet

 

 

(Ek:RG-14/1/2023-32073) 1/1/2020 tarihi ila bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih arasında; C2, L1, L2, M1, M2, N1 veya N2 yetki belgesi eki taşıt belgesinde sözleşmeli olarak çekici, kamyon veya kamyonet cinsi taşıtları kayıtlı olan gerçek veya tüzel kişilerin K1, yetki belgesi müracaatında bulunmaları halinde; 1/7/2023 tarihine kadar uygulanmak üzere, yetki belgesi ücretinde % kaç indirim uygulanır?

 

Geçerli belge fiyatı üzerinden % 75 indirim uygulanır.

 

 

Araç Sınıfları Nelerdir?

 

Köprü ve otoyollarda HGS kullanıcılarının araçları 6 sınıf üzerinden ücretlendirilmektedir. Motosikletler 6. sınıf araç olarak HGS ye abone olabilir ve 24/10/2015 tarihinden itibaren 1. Sınıf araç ücretinin yarısı kadar bir ücret ile Otoyol ve Boğaz Köprülerinden geçişlerini yapabilecektir. HGS sürücülerinin, araçlarının sınıflarına uygun HGS etiketi kullanmaları gerekmektedir. Aksi durumda,Sınıf Uyumsuzluğu süreklilik arz eden sürücülerin HGS hesapları Kara Listeye girecektir.

 

 1.Sınıf Araçlar

 2.Sınıf Araçlar

 3.Sınıf Araçlar

 4.Sınıf Araçlar

 5.Sınıf Araçlar

 6.Sınıf Araçlar

 

 

HGS ile ilgili soru ve sorunlarda nereye başvurulmalıdır?

 

HGS ile ilgili sorunlar için hgs@kgm.gov.tr e-mail adresine, 0 312 801 04 04-0 312 801 05 05-0 312 801 06 06 numaralı fakslara veya 0 850 460 60 60 Çağrı Merkezi numarasına başvurulması gerekmektedir. İdaremiz tarafından işletilen Otoyollarda yapılanİhallli geçişler ile Yap İşlet Devret ile işletilen Otoyollarda ihlalli geçiş ihlal cezalarına, www.kgm.gov.tr adlı internet sayfamızdan aşağıda görülen Karayolu İhlalli Geçiş Sorgulama menüsünden öğrenilebilir.

 

 

HGS'den kaçak geçiş yapılması durumunda ne yapılmalıdır?

 

HGS sistemlerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş ihlali yapılan plaka üzerine 15(on beş) gün içinde HGS abonesi olunması veya mevcut HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiye yüklenmesi durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır.
Aksi taktirde geçiş ücretine ilave olarak giriş çıkış yapılan mesafeye ait geçiş ücretinin dört katı idare para cezası uygulanmaktadır.

 

 

Trenle Seyahat etmek için biletimi nerelerden satın alabilirim?

 

YHT ve Anahat tren biletlerini www.tcddtasimacilik.gov.tr adresindeki Yolcu Bölümünde bulunan “Bilet Satış Noktaları” ından (İnternet(Eybis), Müşteri Hizmetleri (444 82 33), Acenteler ve Gişelerimizden) biletinizi satın alabilirsiniz.
Bölgesel trenlerimiz için biletlerinizi sadece gişelerimizden satın alabilirsiniz.

 

 

Nereden Rezervasyon yaptırabilirim?

 

İnternet, Mobil, Müşteri Hizmetleri ve Acentelerimizden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

 

 

Seyahat edeceğim trene göre bilet çeşitleri nelerdir?

 

YHT’lerde;
a) Standart Bilet; 1 değişiklik ve Açık Bilete Çevirme hakkı bulunan biletlerdir.
b) Esnek Bilet; Standart bilet ücretinin %20 fazlası olup,3 değişiklik, açık bilete çevirme ve iade hakkı bulunan biletlerdir.
Anahat Trenlerinde;
Yalnızca Standart bilet satılmakta olup, Değişiklik, Açık Bilete Çevirme ve iade hakkı bulunan biletlerdir.
Bölgesel Trenlerde;
Bölgesel trenlerimize gişelerimizden bilet satılmaktadır. İade, değişiklik veya açık bilete çevirme hakkı olmayan biletlerdir.

 

 

Açık Bilet nedir? Kuralları nelerdir?

 

Değişiklik veya iade edeceğiniz biletleri “iade kesintisi” yapılmadan isteğiniz halinde 180 gün geçerli AÇIK BİLET ‘e dönüştürebilirsiniz. Açık biletleri, parkur ve tren ayrımı olmaksızın tüm YHT ve Anahat trenlerinde, biletinizi alırken, para yerine kullanabilirsiniz. Açık biletlerinizin, geçerlilik süresi dolduğunda, tamamını veya bir kısmını herhangi bir bilet satın almakta kullandığınızda açık bilet bedelinin tamamı geçerliliğini yitirir. Açık Bilet kullanılırken Ödeme ekranında “Açık Bilet Kullan” seçeneği işaretlenerek açık bilet numarasının yazılması gerekmektedir.
Kalan bedel hiç bir şekilde iade edilmemektedir.
AÇIK BİLETLE SATIN ALINAN BİLETLERİN DEĞİŞİKLİK, İADE VE TEKRAR AÇIK BİLETE ÇEVİRME HAKKI BULUNMAMAKTADIR.

 

 

YHT ve Anahat Trenlerindeki İndirimler nelerdir?

 

– Gidiş-Dönüş Biletleri %15,
- Genç(13-26 yaş), Öğretmen ( MEB ‘e bağlı veya MEB’den onaylı çalışan tüm öğretmenler), askeri yolcular, 60-64 yaş arası yolcular ve yerli ve yabancı basın kartı sahipleri % 15,
-TCDD/ TCDD TAŞIMACILIK A. Ş. personeline eşi ile eşi ve çocuklarına %20 indirim,
– 65 yaş ve üzerindeki yolcular ile çocuklara (7-12 yaş) %50 indirim.
– Yer istememek koşuluyla 0-6 yaş çocuklar ücretsizdir.

 

 

Tren saatleri ve boş yer sayısını nasıl öğrenebilirim?

 

Satış ekranımızdaki seyahat edilecek parkur ve tarih seçilerek devam butonuna basıldığında gelen ekrandan istenilen bilgilere ulaşılabilir.

 

 

Bilet ücretini nasıl ödeyebilirim?

 

– Gişelerimizden ve Acentelerden; Nakit, Kredi kartı, Açık Bilet kuponu ile,
– İnternet, Mobil ve Müşteri Hizmetlerinden Kredi kartı ve Açık Bilet Kuponu ile ödeme yapılabilmektedir.

 

 

Banka Kartımla bilet alabilir miyim?

 

Kredi kartı özellikli Banka Kartı ile bilet satın alınabilmektedir. Ancak İade söz konusu olduğunda Teşebbüsümüzden kaynaklanmayan sıkıntılar nedeni ile İade ücret Bankalar arasındaki TAKAS İŞLEMLERİ’ ne gittiğinden kartınıza yansıması için bankanıza başvurmanız gerekmektedir.

 

 

Hangi gönderiler gümrüğe sunulmaktadır?

 

Değeri ne olursa olsun kapsamında eşya bulunan tüm gönderiler gümrük muayenesine sunulmakta, yapılan muayene sonucunda alıcısına teslim edilmesinde sakınca görülmeyenler, vergi ve ücretleri tahsil edildikten sonra adreste alıcılara teslim edilmektedir. Gümrükçe bilgi belge istenmesi halinde ise gönderi alıcıları e-Telgraf yoluyla bilgilendirilmekte, gerekli bilgi belgenin sağlanması durumunda prosedür tamamlandıktan sonra kapsamının ithaline izin verilenler alıcı adreslerine gönderilmekte, izin verilmeyenler ise çıkış merkezine iade edilmektedir.

 

 

Yurt dışı çıkışlı gönderilerimi nasıl takip edebilirim?

 

Yurt dışı çıkış, Ülkemiz varışlı, barkod numaralı mektup postası gönderileri, APG ve kolilerin, alıp verme merkezlerimizce alınıp alınmadığını İdaremize ait www.ptt.gov.tr adresinden "Gönderi Takibi" menüsünden sorgulama yapabilirsiniz. Yapılan sorgulamada geliş veya ileriye sevkine rastlanma​​​​yan tüm gönderiler için 444 1 788 Çağrı Merkezine, info@ptt.gov.tr e-posta adresine ya da herhangi bir PTT iş yerine başvurarak haber isteme formu düzenlettirebilirsiniz.​

 

 

Adıma kargo gönderilmiş ama evde/iş yerinde değildim. Gönderimi nasıl teslim alabilirim?

 

Alıcı adresine teslim edilmek üzere getirilen kargolar, alıcının adresinde bulunamaması halinde adrese en yakın PTT​ iş yerine teslim edilir ya da Kargomata bırakılır. Bu durumda adresinize kargonuzun hangi PTT iş yerinde ya da Kargomatta olduğuna dair haber kağıdı bırakılır. Bekleme süresi dolmadan, geçerli bir kimlik belgesi ile ilgili PTT iş yerine müracaat ederek gönderinizi teslim alabilirsiniz. Kargomata bırakılan gönderiler için SMS ile kargo alım şifresi gönderilir ve bu şifre ile gönderinizi Kargomattan teslim alabilirsiniz. Bu süre zarfında teslim alınmayan gönderiler göndericisine iade edilmektedir.

 

 

Değer Konulmuş(Sigortalı) kargo gönderiliyor mu?

 

Gönderici tarafından kapsamları için değer gösterilerek postaya teslim edilen kargolar ile yurt dışı koliler, değer konulmuş (sigortalı) olarak kabul edilir.

 

 

Değer Konulmuş (Sigortalı) kargo/APS Kurye gönderiliyor mu?

 

Gönderici tarafından kapsamları için gerçek değerine uygun şekilde değer gösterilerek postaya teslim edilen APS Kurye ve kargolar ile yurt dışı koliler, değer konulmuş (sigortalı) olarak kabul edilir.

 

 

En hızlı posta hizmetleriniz nedir?

 

En hızlı posta hizmetimiz 2 kg veya 2 desinin altında kalan gönderileriniz için APS Kurye ve Posta Kargosu, üzerindeki gönderiler için Posta Kargosu/Kargo, tebligat türündeki gönderiler için hızlı tebligat, diğer gönderiler için telgraf ve faks hizmetlerimizdir. Yurtdışı gönderilerde ise en hızlı posta hizmetimiz TURPEX hizmetidir.

 

 

PTT'ye verilen mektup postası gönderilerine ücret indiriminiz var mı? Varsa neye göre uygulanmaktadır?

 

Mektup postası gönderilerine taahhütlü ve kayıtsız olarak gönderildiğinde indirim uygulanmaz.​​

 

 

PTT'ye verilen kargo ve APS Kuryelere ücret indiriminiz var mı? Varsa neye göre uygulanmaktadır?

 

Evet. Kurumumuza toplu olarak verilen kargo ve APS Kuryelere "Toplu Posta Gönderileri Ücret İndirim Esasları"nda belirtilen miktar ve ciro dikkate alınarak % 50'ye, muhteviyatında kitap, dergi, broşür, katalog bulunan APS Kurye ve posta kargolarına % 60'a kadar indirim uygulanmaktadır. Dini bayramlar ve yılbaşı ile anneler, babalar, sevgililer, öğretmenler günü ve PTT'nin kuruluş yıl dönümü olan 23 Ekim gününden önceki 5 iş günü içinde postaya verilen yurt içi APS Kurye ve posta kargosuna %25 İndirim uygulanır. Herhangi bir indirimden faydalanan gönderilere ayrıca bu indirim uygulanmaz.​​ (Sözleşmeli müşterilere bu indirim uygulanmaz.)

 

 

Kablonet nedir?

 

Kablonet, Türksat Kablo olarak sunduğumuz geniş bant internet hizmetlerine verilen genel addır.

 

 

KabloTV aboneliğim yok. Kablonet hizmetinden faydalanabilir miyim?

 

Öncelikle Analog KabloTV abonesi olmanız gerekmektedir.

 

 

Kablonet`in avantajları nelerdir?

 

• Kablonet geniş bant internet çözümüdür.
• Kablonet size ekonomik tarifeler ile abonelik imkanı sunar.
• Kullandığın kadar öde İnternet aboneliği ile kullandığınız kadar ücret ödersiniz.
• Abonelik süresince ücretsiz ve yerinde teknik servis imkanı vardır.
• Kablonet abonesi olabilmeniz için telefon hattına ihtiyacınız yoktur.
• Mesafe sorunu yoktur. İnternet hızı, herhangi bir noktaya olan uzaklığınız ile bağlantılı değildir.

 

 

Evimde Türksat KabloTV hattı var. Kablonet kullanabilir miyim?

 

Bu, binanızda Türksat Kablo’nun olduğu anlamına gelir ve İnternet Tarifeleri adresinde yer alan avantajlı tariflerimizden birini seçerek Kablonet abonesi olabilirsiniz. Hizmetiniz açıldıktan sonra faturalarınız iki ayda bir yerine tek fatura halinde (Analog KabloTV + Kablonet) aylık olarak adresinize gönderilecektir.

 

 

Kablonet ile ilgili yaşadığım sorunları nasıl çözebilirim?

 

0850 804 4444 nolu çağrı merkezimizi 7/24 arayarak sorununuzu iletebilirsiniz. Servis taleplerinize en geç 5 saat içerisinde ve herhangi bir ücret talep edilmeden cevap verilecektir.

 

 

Kablonet aktivasyon nedir?

 

Kablonet hizmetinizi çalışır hale getirmek için uygulanan işlemdir.

 

 

Sabit telefon hizmetlerinden faydalanmak için aboneliğimi başlatırken dikkat etmem gereken hususlar nelerdir?

 

Abonelik sözleşmesi imzalamadan önce ilgili firmanın yetkilendirilmiş bir işletmeci olup olmadığını BTK internet sitesindeki “Yetkilendirilmiş İşletmeciler” listesinden kontrol etmeniz ve abonelik sözleşmesindeki hak ve yükümlülüklerinizi dikkatlice okumanız gerekmektedir. Özellikle seçmiş olduğunuz tarifenin isminin doğru bir şekilde abonelik sözleşmesine yazıldığından emin olunuz.
Abonelik sırasında hizmetin kapsamı ve ücretler başta olmak üzere her türlü bilginin işletmeci veya işletmecinin bayisi tarafından kendinize verilmesini istemeniz ve sözleşme imzalayarak bazı yükümlülüklere girmeden önce (İşletmecinin internet sayfasından abonelik sözleşmesine ulaşabilirsiniz.) yeterince bilgi sahibi olarak kararlarınızı vermeniz sonradan oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi açısından önem taşımaktadır.
İşletmeciler, abonelik sözleşmelerinde Elektronik Haberleşme Kanunu (EHK) ve Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliğinde (Tüketici Hakları Yönetmeliği) belirtilen asgari bilgilerin yer almasını sağlamak, sözleşmenin imzalı bir suretini aboneye vermek ve abonelik sözleşmelerini kolay erişilebilir bir şekilde internet sitelerinde yayınlamakla yükümlüdür.

 

 

Abonelik Sözleşmelerine ve Taahhütnamelere İnternet Üzerinden Erişebilir miyim?

 

BTK Kurul Kararı ile tüketicilerin imzalamış oldukları abonelik sözleşmelerine ve taahhütnamelere abonesi bulundukları işletmecilerin internet sayfaları üzerinden erişebilme imkânı getirilmiştir.
Karar uyarınca, işletmeciler abonelik sözleşmeleri ve taahhütnameleri elektronik ortama aktararak şirketlerinin internet sayfaları üzerinden abonelere erişim imkânı sağlamakla yükümlüdür.

 

 

İmzaladığım abonelik sözleşmesindeki tarife ücreti işletmeci tarafından yükseltilebilir mi?

 

Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin 11 inci maddesi kapsamında işletmecilerin tarife değişikliklerini yürürlüğe girmeden makul bir süre öncesinde abonelere kısa mesaj (SMS), arama veya faturada belirtmek suretiyle yapabilme hakları bulunmaktadır.

 

 

Yurt dışından cihaz aldım ve Türkiye’de kullanmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

 

5809 sayılı Kanunun 57’nci maddesi gereği (ayrıntılı bilgi için: http://www.mevzuat.gov.tr/Metin1.Aspx?MevzuatKod=1.5.5809&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=&Tur=1&Tertip=5&No=5809), mobil işletmeciler tarafından hizmet verilen cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, araç takip sistemleri vb. Elektronik Kimlik Bilgisine (IMEI) sahip cihazların Türkiye’de kullanılabilmesi için kayıt altına alınmaları gerekmektedir. Cihaz kayıt işlemleri e-Devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr  internet adresinden yapılabilmektedir.
Cihaz kayıt işlemi için ödenmesi gereken ücretler dâhil ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Mobil telefon cihazı alırken nelere dikkat edilmelidir?

 

Mobil telefon cihazı alırken,
• Satın alınacak cihazın ambalajının açılmamış olması,
• Cihazın markası, modeli ve seri numarası veya IMEI numarasının faturada belirtilmiş olması,
• Cihazda“CE” işaretinin varlığının kontrol edilmesi,
• Türkçe kullanım kılavuzu olan cihazların satın alınması,
• Cihazın güvensiz ürün (Çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarını sağlamayan ve/veya teknik düzenlemelere sembol, ambalajlama, işaretleme, etiketleme ve uygunluk değerlendirmesi işlemlerine uygun üretilmemiş ürün güvensizdir.) olup olmadığının kontrol edilmesi, cihazın güvensizlik nedeniyle piyasadan toplatılan cihaz olup olmadığının yazılı ve görsel medyadan takip edilmesi, hususlarına dikkat edilmesinde fayda görülmektedir.

 

 

Cezai şart veya cayma bedeli ne demektir?

 

Taahhütlü sözleşme, karşılıklı edim içeren borç sözleşmesi hükmünde olup, sözleşme süresince iki tarafın da (abone ve işletmeci) sözleşme şartlarına uyması beklenir. Elektronik haberleşme sektöründe taahhütlü sözleşmelerde abone tarafından borcun hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi halinde, abonenin işletmeciye karşı yerine getirmeyi yüklendiği edime cezai şart ya da cayma bedeli denilmektedir. Bu nedenle taahhüt süresi içerisinde;
• Aboneliğinizi sonlandırmak istemeniz,
• Tarifenizi değiştirmek istemeniz,
• İşletmeci değiştirmek istemeniz durumunda,
imza olunan taahhütname hükümleri çerçevesinde cezai şart ya da cayma bedeli talep edilmesi söz konusu olabilecektir.

 

 

Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim?

 

Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.

 

 

Kayıt edilmesi zorunlu olan cihazlar nelerdir?

 

Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların (IMEI numarasına sahip) tamamının kayıt altına alınması gerekmektedir. (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar vs.)

 

 

Cihazımın IMEI numarasını bilmiyorum. Nasıl öğrenebilirim?

 

IMEI numarası cihazın *#06# tuşlarına basılmak suretiyle öğrenilebilmektedir

 

 

Piyasada satılan mobil cihazların SAR değerleri hakkında bilgiyi nereden alabilirim?

 

Satın alınan cihazın SAR değeri hakkında bilgiyi cihazın teknik özelliklerinin yazıldığı kullanım kılavuzundan veya üretici firmaların resmi internet sayfalarından öğrenebilirsiniz.

 

 

Tüketicilere Tavsiyeler

 

Satın aldığınız cihazların SAR değerlerini kontrol edin!
SAR, Specific Absorption Rate (Özgül Soğurma Oranı) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Bir mobil telefonun kullanımı esnasında vücudun soğurduğu birim kütledeki elektromanyetik güç miktarı olarak ifade edilmektedir. BTK, kullandığımız mobil cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgaların insan sağlığını tehdit etmemesi için, uluslararası standartlara uygun olarak kendi SAR Laboratuvarı’nda ölçümlerini gerçekleştirmektedir. Ölçümlerde SAR değerinin, Avrupa Komisyonu’nun belirlemiş olduğu limit değer olan 2W/kg’ın altında olup olmadığı kontrol edilmektedir. Söz konusu limit değer, bu alanda uzmanlarca yapılan bilimsel çalışmalar sonucu belirlenmiş olup, bunun üzerinde SAR değerine sahip cihazların piyasada satışı mümkün olmamaktadır. Satın alınan cihazın SAR değeri hakkında bilgiyi cihazın teknik özelliklerinin yazıldığı kullanım kılavuzundan alabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki, çok düşük SAR değeri de iyi bir şey olmayabilir. Zira, bu durum cihazların RF çıkış güçlerinin de düşük olabileceği anlamını taşır.

 

 

Hasta ve engelli yolcular için havalimanında nereden yardım talep edebilirim?

 

Engeli veya hastalığı sebebiyle havalimanı içerisinde yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlarımız bilet alırken hastalık ve engel durumunu belirtmelidir. Uçuş firmasıyla irtibata geçerek gerekli yardım yer hizmetlerinden talep edilmelidir.

 

 

NOTAM bilgilerine nasıl ulaşılabilir?

 

Havalimanlarında bulunan AIM Ofislerinden veya https://ais.dhmi.gov.tr adresi üzerinden üye olarak NOTAM’lara erişim sağlanabilir. Üyelikler şu an için ücretsiz olup dileyen herkes üye olabilmektedir. Üyelikten ücret alınmamaktadır.

 

 

Havalimanları güvenlik uygulamaları arasındaki farklılıkların gerekçesi nedir?

 

Güvenlik Komisyon Kararları yoluyla; yerel bazda yapılan risk ve tehdit değerlendirme ile Havalimanı Güvenlik Alarm Seviyesine göre; havalimanları arasında farklılık gösterebilecek güvenlik uygulamaları yapılabilmektedir. Havalimanlarındaki güvenlik kontrolleri Ulusal ve Uluslararası yükümlülükler çerçevesinde yürütülmektedir. Ulusal mevzuatımız olan Milli Sivil Havacılık Güvenlik programının 17 nci ekinde yasaklı maddeler belirlenmiştir. Ancak, Hava meydanlarında yerel özelliklere bağlı olarak, bu listede yer almayan bazı maddeler havalimanı güvenlik komisyonlarının kararıyla “yasaklı madde” olarak nitelendirilebilir. Bu kararlar havalimanında görevli ilgili kurumlara (Emniyet Şube Müdürlüğüne, Havalimanı İşleticisine, Hava Yolu Şirketlerine, Yer Hizmeti Kuruluşlarına, Özel Güvenlik Birimlerine vb. ilgili paydaşlarına) ve SHGM’ye bildirilir. Hükmü gereğince Havalimanları arasında güvenlik risk değerlendirmeleri çerçevesinde farklı uygulamalar bulunur. Detaylı bilgi almak isterseniz uçuş gerçekleştirdiğiniz Havalimanı Mülki İdare Amirliğine müracaat etmeniz gerekmektedir.

 

 

Sıvı kısıtlaması hakkında bilgi alabilir miyim?

 

Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu’nca alınan karar gereği tüm iç ve dış hat uçuşlarda sıvı kısıtlaması uygulaması 01 Nisan 2012 tarihi itibari ile (Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı için 01 mart 2012) başlatılmıştır. El Bagajında 1 litrelik ağzı kilitli şeffaf plastik torba içinde her biri 100 ml’lik kaplarda sıvı,jel, aerosol ve spreyler taşınabilir. Uçakaltı bagajında sıvıların taşınması ile ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Havayolu şirketinin ve gümrük mevzuatının müsaade ettiği miktardaki sıvılar uçakaltı bagajında taşınabilir. Kısıtlama kapsamında bahsi geçen sıvı madde detayları DHMİ web sitesi (www.dhmi.gov.tr) ana sayfadaki Bilgilendirmeler bölümü ‘Sıvı Kısıtlamaları-Uygulama Esasları’ndan kontrol edilebilir.

 

 

Havalimanı – Şehir merkezi arasındaki ulaşım nasıl sağlanmaktadır?

 

Genel Müdürlüğümüzce işletilen tüm Havalimanlarından şehir merkezine; ilgili Belediyeler, A Grubu Çalışma Ruhsatı bulunan Yer Hizmet Şirketleri veya İdaremizce yapılan yolcu taşıma hizmeti ihalesini kazanan firmalarca ulaşım hizmeti verilmektedir.

 

 

Havalimanlarındaki yiyecek, içecek alkol ve tütün mamullerinin fiyatları kim tarafından belirlenmektedir?

 

Havalimanındaki yiyecek, içecek, alkol ve tütün mamullerinin fiyatlarının belirlenmesinde DHMİ’nin herhangi bir yetki ve sorumluluğu olmayıp, fiyatlar işletmenin bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret odaları ile Esnaf Odalarınca belirlenmektedir ve fiyat şikayetleri buralara yapılmalıdır.

 

 

E-Doğrudan Temin sistemine nasıl ulaşabilirim?

 

http://ealim.dhmi.gov.tr adresinden direkt veya www.dhmi.gov.tr adresinden DHMİ ana sayfasına giriş yapıldıktan sonra ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan ve kırmızı renk ile görülen E-Doğrudan Temin linkine tıklayarak ulaşabilir.

 

 

E-Doğrudan Temin Sistemine nasıl kayıt olabilirim?

 

http://ealim.dhmi.gov.tr adresinden direkt veya www.dhmi.gov.tr adresinden DHMİ ana sayfasına giriş yapıldıktan sonra ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan ve kırmızı renk ile görülen e-doğrudan temin linkine tıklayarak e-doğrudan temin sitesinin ana sayfasına ulaşılır. Firmanın vergi dairesine kayıt durumuna göre ana sayfanın sağ üst kısmında bulunan "Yeni Gerçek Kişi Kayıt" ve ya "Yeni Tüzel Kişi Kayıt" butonlarından uygun olan linke tıklanarak açılan sayfada istenilen bilgiler eksiksiz ve hatasız olarak girilir ve kaydedilir. Firma tarafından kayıt işlemi sırasında belirlenen e-posta adresine sistemin aktivasyon kodu gönderilir. Firma aktivasyon koduna tıklayarak kayıt işlemini tamamlar. Son olarak firma belirlemiş olduğu kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yapar ve sağ üst köşede bilgilerim kısmına tıklar. Açılan sayfada "Sektörler " kısmından firma faaliyette bulunduğu sektörleri, "Şehirler" kısmından faaliyette bulunacağı şehirleri seçerek kayıt işlemlerini tamamlar.

 

 

Türkiye AIP’si bilgilerine nasıl erişim sağlayabilirim?

 

Türkiye AIP’sine abone olmak kaydıyla 3 şekilde ulaşılabilir. Türkiye AIP’si Kağıtlı ortamda, WEB üzerinden ya da CD olarak abonelere gönderilmektedir. AIP’nin GEN bölümüne erişim ücretsizdir.

 

 

Yıllara ait istatistiki bilgileri nasıl temin edebilirim?

 

İstatistiki bilgiler (yıllık uçak-yolcu-yük trafiği) DHMİ Genel Müdürlüğünün web sitesinde bulunmaktadır. Geriye dönük istatistiki bilgilerin detayı için basılan istatistik yıllığı kitabı ücret karşılığı kuruluş Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığından veya Havalimanı Başmüdürlük/Müdürlüklerinden temin edilebilmektedir. (CD ve DVD olarak yayınlanmaz).

 

 

RES’ ler (Rüzgar Enerji Santralleri) ve yapılaşma müsaadeleriyle ilgili müracaatların ne şekilde yapılması gerekir?

 

Yapılaşma/tesis projelerinin değerlendirilebilmesi amacıyla; 23 Ağustos 2013 tarihli ve 28744 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Haberleşme, Seyrüsefer, Gözetim Sistemleri Mânia Kriterleri Hakkında Yönetmeliğin (SHY-CNS) 17.maddesi ile Bakanlığımızca yayımlanan; 24.07.2012 Tarihli ve 1421 sayılı "Havaalanları Çevresindeki Yapılaşma Kriterleri" konulu Genelgenin 7. Maddesinde yer aldığı üzere; -Projenin yapılacağı alana ait bölgenin köşe (WGS84 formatında, derece/dakika/saniye cinsinden) koordinatları, -Bölgenin deniz seviyesine göre metre cinsinden maksimum zemin kotu, -Tüm müştemilat dâhil zemin ve deniz seviyesinden itibaren metre cinsinden planlanan maksimum yapı yüksekliği ve WGS 84 formatında coğrafi koordinatları (derece, dakika, saniye), -Bahse konu bölgenin köşe koordinatlarının (WGS84 Formatında) işlendiği. KMZ Uzantılı Google Earth görüntü dosyası, bilgilerinin ilgililer tarafından Kuruluşumuza standart olarak sunulması gerekmektedir. Yapılaşma/tesis proje değerlendirme başvuruları DHMİ İletişim Merkezi (ALO DHMİ) yoluyla alınamamakta olup, söz konusu mevzuatlar uyarınca başvurunuzun yukarıdaki bilgiler ile birlikte Kuruluşumuza posta yoluyla (DHMİ Emniyet Mahallesi Mevlana Bulvarı No:32 Etiler 06560 Yenimahalle/ANKARA Telefon No:0 312 204 20 00 Faks No:0 312 212 39 17) veya KEP adresi üzerinden (Kep Adresi: dhmi.genelevrak@hs01.kep.tr) iletilmesini müteakip talebinizin değerlendirmesi yapılabilecektir.

 

 

Otopark ücretlendirmelerinde istisnalar var mı, varsa kimlere istisna uygulanıyor?

 

(1) Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi KAYSİS’te listelendirilmiş olan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli kurumlar, düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar, sosyal güvenlik kurumları, mahalli idareler ve 5018 Sayılı Kanun dışında kalan özel bütçeli kuruluşların (hizmet satın alma yoluyla kiralanan araçları dahil) araçlarına (azami 8 saat süre ile)
(2) Kordiplomatik plakalı araçlara (bir saate kadar),
(3) Engelli ve gazilerin belgelerini ibraz etmeleri kaydıyla kullandığı / bulunduğu araçlara (her defasında azami 15 güne kadar),
(4) 1. dereceden şehit ailelerinin özel araçlarına (her defasında azami 15 güne kadar),
(5) DHMİ personelinin (DHMİ emeklileri dahil) kullandığı özel araçlara,
(6) DHMİ tarafından işletilen otoparkları kullanan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü personelinin özel araçlarına.

 

 

Havacılık Sağlık Muayenelerinde Havacılık sağlık muayenesi sevk, konsültasyon ve itiraz işlemleri ve istenen tetkik, Muayene ve hizmet standart süreleri nelerdir?

 

Havacılık Sağlık Muayeneleri, Sağlık Sertifika ve Sağlık Muayene Rapor İşlemleri" konulu Genelge

 

 

Onaylı SHY-145 Bakım Kuruluşları SHY-M ve SHT-M’i uygulamakla yükümlü müdür?

 

Evet, uçak ve parça bakım konularıyla ilgili bakım kuruluşları ve kuruluş personeli SHT-M’e uymakla yükümlüdür, ancak SHT-M’nin tüm gereklilikleri onaylı SHY-145 kuruluşları için geçerli değildir.
SHY-145 onaylı bakım kuruluşları SHT-M’ in aşağıdaki gerekliliklerini dikkate almalıdır;
• SHT-M M.A.402 Bakımın Uygulanması
• SHT-M M.A.403 Hava Aracı Arızaları
• SHT-M M.A.501 Komponentlerin Kullanımı
• SHT-M M.A.502 Komponentlerin Bakımı
Ayrıca, SHY-145 SHT-M’in aşağıdaki eklerine referans vermektedir;
• SHT-M Ek-3.2 (SHGM Form 1)
• SHT-M Ek-3.4 (Sınıf ve Yetki Sistemi)

 

 

Her bir işletici ve uçak tipi için Sürekli Uçuşa Elverişliliğin Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

 

 

 

 

SÜREKLİ UÇUŞA ELVERİŞLİLİĞİN YÖNETİMİ

TİCARİ FAALİYETLER

Hava taşımacılığı işletmecileri (SHY 6A kapsamında yetkilendirilmiş kuruluşlar)

Sürekli uçuşa elverişlilik, SYK tarafından yönetilmelidir. İşletmeci SYK onayı almalıdır (SYK onayı AOC’ nin bir parçasıdır.)

 

Hava taşımacılığı dışındaki ticari faaliyetler;

- Uçuş Eğitim [İşletme Şartlarında B3 kapsamında yetkili kuruluş] ve

- Hava İşi Faaliyeti [İşletme Şartlarında B2 kapsamında yetkili kuruluş]

 

İşletmeci SYK onayı almalı ya da onaylı bir SYK ile anlaşma yapmalıdır.

 

TİCARİ OLMAYAN FAALİYETLER

(İşletme Şartlarında B1 kapsamında yetkili kuruluş)

Büyük hava araçları

Sürekli uçuşa elverişlilik SYK tarafından yönetilmelidir. Uçak sahibi onaylı bir SYK ile anlaşma yapmalıdır.

 

Büyük olmayan hava araçları

Sürekli uçuşa elverişlilik yönetimi uçak sahibi tarafından yapılabilir. SYK zorunlu değildir.

 

 

Uçak ve işletmeci için bakımlar hangi yöntemler ile yapılabilir?

 

 

 

 

BAKIM

TİCARİ FAALİYETLER

Hava taşımacılığı işletmecileri

Bakımlar SHY/PART-145 onaylı kuruluşlar tarafından yapılmalıdır.

 

Hava taşımacılığı dışındaki ticari faaliyetler

Büyük hava araçları

Bakımlar SHY/PART-145 onaylı kuruluşlar tarafından yapılmalıdır.

 

Büyük olmayan hava araçları

Bakımlar;

  • SHT-M F bakım kuruluşları; veya,
  • SHY/Part-145 onaylı kuruluşlar tarafından yapılmalıdır.

 

TİCARİ OLMAYAN FALİYETLER

Büyük hava araçları

Bakımlar SHY/PART-145 onaylı kuruluşlar tarafından yapılmalıdır.

 

Büyük olmayan hava araçları

Bakımlar aşağıdaki kuruluşlar tarafından uygulanabilir;

  • SHY/PART-145 kuruluşları,
  • SHY-M F bakım kuruluşları, 
  • Bağımsız onaylayıcı personel veya,
  • Hava aracı sahibi pilot tarafından yapılan bakım.

 

 

 

Onaylı uçuş eğitim kuruluşları SYK ile anlaşma yapmak zorunda mıdır?

 

Eğitim faaliyetlerini ticari amaçlarla kullandığı sürece onaylı uçuş eğitim kuruluşları için, SHT-M M.A.201(i) maddesi geçerlidir. Bu durumda Uçuş Eğitim Kuruluşları kuruluşu tarafından işletilen uçakların sürekli uçuşa elverişliliğinin yönetimi SYK tarafından yapılmalıdır. Uçuş Eğitim kuruluşu SYK onayı almalı ya da bir SYK ile anlaşma yapmalıdır.

 

 

Onaylı Uçuş Eğitim Kuruluşları eğitim kuruluşları bir bakım kuruluşuyla anlaşma yapmalı mıdır?

 

Eğitim faaliyetlerini ticari amaçlarla kullandığı sürece onaylı Uçuş Eğitim Kuruluşları için, SHT-M M.A.201(i) maddesi geçerlidir. Bu durumda Uçuş Eğitim Kuruluşları tarafından işletilen uçakların bakımı, aşağıdaki gibi;
• Büyük uçaklar için bakımlar, SHY/PART-145 kuruluşları tarafından,
• Büyük uçaklar dışındakiler için, SHY/PART-145 kuruluşları ya da SHY-M F bakım kuruluşları tarafından uygulanmalıdır.

 

 

Amatör Telsizcilik Sınav Yönetmeliğine nerden ulaşabilirim?

 

Amatör Telsizcilik Yönetmeliğine buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Amatör Telsizcilik Belgesinin geçerlilik süresi kaç yıldır?

 

Amatör Telsizcilik Yönetmeliği; Amatör Telsizcilik Belgesi düzenleme Madde 19 - (3) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca verilen amatör telsizcilik belgesinin süresi on (10) yıldır.

 

 

Amatör Telsizcilik belgem tahrip/kayıp oldu ne yapmam lazım?

 

KEGM web sayfamız üzerinden e-hizmetler sayfasında e-çağrı işaret yenileme modülü üzerinden yenileme sebebi Belge Tahrip veya Belge Kayıp Seçilir, Bu seçeneklerden herhangi biri seçilir ise aynı çağrı işareti kullanılarak yeni belge talebi yapılmış olunur. Bankaya yenileme ücreti yatırıldıktan sonra yeni belge basılabilir, kullanılabilir.

 

 

Amatör Telsizcilik belgemin süresi doldu ne yapmam lazım?

 

KEGM web sayfamız üzerinden e-hizmetler sayfasında e-çağrı işaret yenileme modülü üzerinden yenileme sebebi olarak Belge Geçerlilik Süre Bitimi Seçilip “Çağrı İşareti Yenileme” butonuna basılarak bankaya belge yenileme ücreti ödenmesi sonrasında aynı çağrı işareti ile belge basılabilir, kullanılabilir.

 

 

Adres değişikliği yaptım ne yapmam lazım?

 

KEGM web sayfamız üzerinden e-hizmetler sayfasında e-çağrı işaret yenileme modülü üzerinden yenileme sebebi Adres Değişikliği seçilir ise; “Yeni Çağrı İşareti Al” seçeneği ile belge yenileme yapılabilir veya “Mevcut Çağrı İşaretini Kullan” seçeneği seçilip “Çağrı İşareti Yenile” butonuna basılarak yenileme talebinde bulunulabilir. “Yeni Çağrı İşareti Al” seçeneği seçilmiş ise belge yenileme ücreti ödeme sonrasında “e-Çağrı İşareti Alma” sayfasından yeni çağrı işareti seçilebilir. “Mevcut Çağrı İşaretini Kullan” seçeneği seçilmiş ise bankaya yenileme ücreti yatırıldıktan sonra mevcut çağrı işareti kullanılabilir.

 

 

Amatör Telsizcilik çağrı işaretimden vazgeçmek istiyorum ne yapmam lazım?

 

KEGM web sayfamız üzerinden e-hizmetler sayfasında e-çağrı işareti vazgeçme modülü üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yapılır. Bu hizmet, daha önceden alınmış olunan Amatör Telsizcilik çağrı işaretinizden vazgeçmeniz için kullanılabilir. Bu hizmetten yararlanıldıktan sonra eski çağrı işareti pasif duruma alınarak 10 yıl süre boyunca kullanılamaz hale gelir. Bu işlem iptal edilemez. Bu hizmetten yararlanmak sadece çağrı işaretinden vazgeçmek içindir. Tamamen belge ve çağrı işaretinden vazgeçmek istenirse (Amatör Telsizcilikten vazgeçmek) KEGM Telsiz İşletme Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. Hiçbir çağrı işaretiniz (amatör telsizcilik belgesi) yok ise bu ekran kullanılamaz. İlgili dökümanda bu konu ile ilgili renklendirilmiş açıklamalar bulunmaktadır. (İlgili dökümana buradan ulaşabilirsiniz.)

Çağrı işaretinizden vazgeçtikten sonra yeni çağrı işareti almak istenirse ; “e-Çağrı İşareti Yenileme” ekranına girilip yenileme nedenine “Vazgeçme Sebebiyle” seçeneği seçilerek yeni çağrı işareti talebinde bulunulabilir. Bankaya belge yenileme ücreti ödendikten sonra “e-Çağrı İşareti Alma ” sayfasına girip yeni çağrı işareti alınabilir.